Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/1/a/4/inn-care.nl/httpd.www/wp-content/plugins/gravityforms-master/common.php on line 1115 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/1/a/4/inn-care.nl/httpd.www/wp-content/plugins/gravityforms-master/common.php on line 1152 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/1/a/4/inn-care.nl/httpd.www/wp-content/plugins/gravityforms-master/common.php on line 1156 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/1/a/4/inn-care.nl/httpd.www/wp-content/plugins/gravityforms-master/common.php on line 1178 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/1/a/4/inn-care.nl/httpd.www/wp-content/plugins/gravityforms-master/common.php on line 2826 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/1/a/4/inn-care.nl/httpd.www/wp-content/plugins/gravityforms-master/common.php on line 2833 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/1/a/4/inn-care.nl/httpd.www/wp-content/plugins/gravityforms-master/common.php on line 2846 Medische Basiskennis - InnCare

Medische Basiskennis

/Medische Basiskennis
Medische Basiskennis 2018-12-10T20:50:07+00:00

Medische Basiskennis voor (toekomstige) therapeuten in de complementaire zorg

Kleine groepen, individuele studiebegeleiding

Conform de Plato richtlijnen, CPION geaccrediteerd

Let op: geen opleiding in 2019 – mogelijk in 2020

Als je je kennis wilt verreiken én werkzaam wilt zijn als zorgverlener in de complementaire zorg met mogelijke vergoeding van consulten, dan is deze opleiding Medische Basiskennis precies wat je zoekt!

Jaarlijks bieden wij een opleiding Medische Basiskennis, waarin anatomie, fysiologie, pathologie, psychopathologie, farmacologie, gezondheidszorg en ethiek op HBO niveau gegeven wordt. Deze opleiding omvat 16 lesdagen plus 2 examen momenten. Je moet rekening houden met ruim 600 uren zelfstudie in een periode van ongeveer 40 weken. ECTS (studiepunten) = 27

Je kunt je aanmelden voor, na of tijdens het volgen van een praktijkopleiding in de natuurgeneeskunde. Na aanmelding volgt een intakegesprek om te bepalen of er voldoende vooropleiding, vaardigheid en inzet is om deze opleiding met succes te kunnen volbrengen. Er zal namelijk aardig wat tijd in de zelfstudie gaan zitten.
De cursusdagen zelf zijn intensief en deze dagen zijn er op gericht om de droge stof waar mogelijk wat praktischer te maken. We werken met kleine groepen en zetten ons in voor persoonlijke studiebegeleiding.

Accreditatie

Onze opleiding Medische basiskennis staat sinds maart 2014 op de lijst van geaccrediteerde opleidingen bij CPION en is daarmee een SHO-Registeropleiding. (Zie www.cpion.nl.) Met deze accreditatie kunnen studenten na het succesvol afleggen van de examens een diploma ontvangen van CPION / Stichting Hoger Onderwijs.

Docenten

Mw. drs. Nicole Michiels – anatomie, fysiologie & pathologie
Mw. Marjon van Westen – psychopathologie
Dhr. Wout Veldhuizen – Reanimatie & AED

Lesstof

De inhoud van de opleiding bestaat uit de medische basisvakken: anatomie, fysiologie, pathologie, psycho(patho)logie, inleiding farmacologie, gezondheidszorg en ethiek.

De opbouw van de lessen is gericht op het ontwikkelen van begrip van levende systemen vanuit atomen naar moleculen, cellen, weefsels en organen naar orgaansystemen. Voor natuurgeneeskundige therapeuten is het belangrijk om begrip te hebben van de systemen op moleculair niveau en op celniveau, omdat dit het gebied is waar veel natuurlijke middelen hun werk doen. Natuurlijk is begrip van de grotere levende systemen onontbeerlijk voor een goede communicatie met de cliënt en de reguliere beroepsbeoefenaars ten behoeve van een optimale behandeling en mogelijke genezing van ziekten.

Bij de lesdagen zit ook een praktijkdag Reanimatie & AED ter aanvulling op de anatomie, fysiologie en pathologie van het bloedcirculatie- en ademhalingsysteem.

Naast handouts en ander lesmateriaal zijn de volgende studieboeken verplicht:

Anatomie en fysiologie van de mens (3e druk of 4e druk)
Grégoire, L., van Straaten-Huygen, A. & Trompert, R.
ThiemeMeulenhoff (2013)
ISBN 987 90 069 5095 3 (3e druk) ISBN 978 90 069 2563 0 (4e druk)
491 pagina’s

Pathologie
Jüngen, IJ. & Zaagman-van Buuren, M.
Bohn Stafleu van Loghem (2014) (uitgave 2006 volstaat ook)
ISBN 978 90 313 4573 1
445 pagina’s

Na aanmelding kun je per e-mail een overzicht opvragen van de hoofdstukken en paragrafen die behandeld gaan worden tijdens de opleiding. Met dit overzicht kun je de weken voor aanvang van de cursus gebruiken om je in te lezen in de lesstof.

ECTS

Het totaal aantal SBU voor deze opleiding bedraagt 756 SBU = 27 ECTS
Hieronder vallen 112 docent contacturen in een periode van 40 weken.

Data opleiding 2017-2018

De 16 lesdagen worden gegeven op vrijdagen en zaterdagen, verdeeld over een periode van ongeveer 9 maanden, met 2 lesdagen per maand. Er zullen meerdere toetsmomenten zijn gedurende de opleiding waardoor de last van het eindexamen verlicht wordt. Meer informatie hierover is natuurlijk bij ons op te vragen.

Data:

 • vr. 22 en za. 23 september
 • 6 en za. 7 oktober
 • 3 en za. 4 november
 • 15 en za. 16 december
 • 12 en za. 13 januari
 • 9 en za. 10 februari
 • 9 en za. 10 maart
 • 6 en za. 7 april
 • 26 mei examen

Lestijden:
van 09:30 tot 17:30 uur.

Examen:
Op zaterdag 26 mei 2018 van 10:00 tot 13:00 uur.

Kosten

Het lesgeld voor 2017/2018 is vastgesteld op € 1795 voor 16 lesdagen, inclusief examengeld, inclusief uitgebreide handouts. Het lesgeld dient voor aanvang van de opleiding betaald te zijn.

Betaling en annuleringsregeling

De volledige betalingsvoorwaarden en annuleringsregeling is terug te lezen in de Algemene Voorwaarden van het Natuurgeneeskundig Centrum. De belangrijkste punten staan hieronder vermeld.

Inschrijving is pas geldig wanneer het volledige bedrag (of de eerste betaling van de betalingsregeling) door ons ontvangen is.

Wanneer het aantal inschrijvingen voor de cursus onder de 8 ligt, behouden wij het recht de cursus uit te stellen naar een latere datum welke binnen 6 maanden van de oorspronkelijke startdatum zal vallen. Indien wij niet in staat zijn binnen 14 dagen na de oorspronkelijke startdatum een nieuwe datum vast te zetten, zal het volledige bedrag, mits reeds betaald, per ommegaande teruggestort worden.

Indien u na betaling zich afmeldt voor deelname aan de cursus geldt de volgende betalingsregeling. Bij afmelding meer dan 30 dagen voor aanvang van de cursus krijg u het volledige bedrag minus inschrijfgeld (administratieve kosten) teruggestort op uw bank- of girorekening. Bij afmelding binnen 30 dagen voor aanvang van de cursus zal het cursusgeld minus € 150 (inschrijfgeld en reeds gemaakte kosten voor lesmateriaal) teruggestort worden.

Bij afmelding na aanvang van een cursus kan geen restitutie van lesgeld plaatsvinden.

Toelatingseisen / intakeprocedure

De toelatingseisen zijn als volgt. De student dient te beschikken over:

 • Een diploma van een eerder gevolgde en afgeronde HBO of universitaire opleiding
 • Vaardigheden op het gebied van intermenselijk contact, empathie en congruentie
 • Een HBO-denkniveau

Bij het toelatings-/intakegesprek wordt de toekomstige cursist hierover geinterviewd. Alleen het hebben van een HBO-opleiding (of hoger) is niet altijd voldoende om toegelaten te worden tot de opleiding. Een HBO denk- en werkniveau is essentieel.

Cursisten die niet over een HBO-diploma (of hoger) beschikken kunnen na het uitgebreide intakegesprek wel worden toegelaten tot de opleiding, wanneer zij over bovenstaande kenmerken beschikken.