Interview met Linda de Jong

//Interview met Linda de Jong

Interview met Linda de Jong

2018-02-11T16:56:03+00:00 Categorieën: Interview|Tags: , , |

Naam: Linda de Jong
Onderneming: De gelukstherapeut
Gevestigd te: Gorinchem

Ter introductie

Linda hebben wij leren kennen als vrolijke noot binnen onze opleidingen. Zelfs in tijden dat het haar tegenzat kon ze altijd al vrij snel weer relativeren, haar leermomenten waarderen en grapjes maken. Onder die lach zit een lieve zorgzame dame die intensief betrokken is bij alles wat ze doet. Een paar jaar waren we haar uit het oog verloren en toen kwam ze voorbij op de radar als De Gelukstherapeut. Wie wordt daar nu niet nieuwsgierig naar? Wij wel. Vandaar dit interview.

Het interview

Wat was je beroep voordat je opleidingen ging volgen in de natuurgeneeskunde?
Ik was pedagogisch medewerker in de kinderopvang.

Wat is je huidige beroep?
Nu profileer ik me als De Gelukstherapeut. Ik help moeders om zich gelukkig te voelen en te stralen, zodat zij een krachtig voorbeeld voor haar kind(eren) kan zijn. Kinderen doen alles na: Geef hen iets geweldigs om na te doen!

Waarom ben je de opleiding(en) in de natuurgeneeskunde gaan doen? Wat was je motivatie of doel?
Negen maanden (hoe ironisch) na de geboorte van onze zoon ontdekte ik dat mijn man iemand anders leuker vond dan mij en al 5 maanden contact met haar had. Vlak voor de 1e verjaardag van mijn zoon zijn we uit elkaar gegaan. Er volgde een tijd waarin ik te maken kreeg met veel boosheid, dreigementen en agressie richting mij. In mijn hoofd wist ik heel goed hoe ik ermee om wilde gaan en dat ik naar mijn zoon te allen tijde positief wilde zijn over zijn vader. Het viel me zwaar en ik voelde me somber.
Een NEI-therapeut hielp me om genoeg aandacht te hebben voor alle emoties en los te kunnen laten wat me in de weg stond om de keuzes te maken die goed waren voor mijzelf en mijn zoon.

Vier jaar later kwam ik qua werk in een keuze positie. Het voelde niet lekker en ik ben in gesprek gegaan met een coach. Ik ontdekte dat ik wilde doen wat de NEI-therapeute voor mij had gedaan: ik wilde mensen helpen om los te komen van alles wat ze in het verleden hadden ervaren, zodat ze weer vrij zijn om andere keuzes te maken. Keuzes die écht bij hen passen en ze weer van het leven kunnen genieten.
Bijzonder hoe ik die motivatie enigszins uit het oog ben verloren toen ik enthousiast werd over allerhande methodieken binnen de natuurgeneeskunde en ik nu daar toch weer bij terug ben gekomen. Een bevriend osteopaat zei het jaren geleden al eens tegen me: schoenmaker blijf bij je leest!

Wanneer heb je bij ons je praktijk opleiding gevolgd?
Ik meen dat dit van 2005 tot en met 2008 geweest is.

Wat is je dierbaarste herinnering aan deze opleiding?
Het gevoel van thuiskomen dat ik had als ik voor het volgen van weer een module van een paar dagen naar het Natuurgeneeskundig Centrum was afgereisd is écht mijn meest dierbare herinnering.

Wat was het meest waardevolle aspect van de opleiding(en) voor jou? Wat is er bij jezelf veranderd door de opleiding(en)?
De persoonlijke benadering en de groei die je zelf doormaakt bij het volgen van de opleiding zijn voor mij werkelijk het meest waardevol geweest. Ik ben me veel bewuster geworden van mezelf, de keuzes die ik maak en de invloed die ze hebben op mijn leven en dat van anderen.

Hoeveel tijd heeft er gezeten tussen je opleiding(en) en je huidige werk? Wat was er voor nodig om een eigen praktijk te beginnen? Hoe lang duurde het voordat je je eigen weg had gevonden in het tot uitvoering brengen van alles wat je geleerd had?
Meteen na het afronden van de opleiding ben ik gestart met mijn praktijk. Het heeft ongeveer 8 jaar geduurd voordat ik ontdekte waar ik me écht op wilde gaan richten en hoe ik dat wilde doen.  Het is werkelijk een persoonlijke ontdekkingsreis geweest. Het ging van “ik wil alles leren en alles kunnen” naar “ik specialiseer me in mentale en emotionele gezondheid en doe alleen nog waar ik me gelukkig bij voel”.

Waar heb je je Medische en/of Psycho Sociale Basiskennis gevolgd? Wat is voor jou in jouw werk het nut van je opleiding Medische en/of Psycho Sociale basiskennis?
Nadat ik kennis had gemaakt met al die mooie methodieken dacht ik allround natuurgeneeskundig therapeut te willen zijn en volgde ik bij het natuurgeneeskundig centrum de opleiding HBO basiskennis medische vakken. Naarmate ik me meer ging focussen op mentale en emotionele gezondheid deed ik steeds minder met deze kennis en zakte het behoorlijk weg. Op dit moment maak ik er in mijn werk eigenlijk geen gebruik meer van.
Achteraf gezien zou Psycho sociale basiskennis passender zijn geweest. Naar mijn weten was deze opleiding toen nog niet enorm in de picture om aansluiting mee te krijgen bij de beroepsorganisatie. Deze heb ik overigens enkele jaren geleden vaarwel gezegd.

Ik had hard gewerkt voor de erkenning van de zorgverzekeraars en het duurde lang voordat ik deze erkenning voor mezelf niet meer nodig had. Naar mate de zorgverzekeraars meer vingers in de pap kregen werd ik elk jaar in oktober al zenuwachtig voor wat ze nu weer bedacht hadden om aan te voldoen. Het voelde alsof ik in een keurslijf werd geperst. Daarnaast liep de vergoeding die mijn cliënten kregen steeds verder terug. Dat mijn Diploma Basiskennis Medische vakken niet meer zou voldoen was voor mij aanleiding om mijn aansluiting bij de beroepsorganisatie op te zeggen.

Hoe loopt je praktijk? Hoe voelt het om zelfstandig ondernemer te zijn? Wat zijn de voor en nadelen?
Ik ben al ruim 8 jaar therapeut en heb de indruk dat ik pas sinds een paar maanden echt onderneem. Lang heb ik er genoegen mee genomen dat cliënten via mond tot mond reclame binnenkwamen. Nu ben ik mezelf écht aan het laten zien. Ontzettend spannend. Dat ervaar ik écht als een succes. Dit zie ik nog niet aan mijn bankrekening  ;). Dit heeft ook te maken met de switch die ik gemaakt heb met mijn bedrijf. Oude klanten twijfelen of ze nog wel bij me terecht kunnen en potentiële klanten weten nog niet goed waarmee ik ze helpen kan. Ik heb nog wat schaafwerk te doen aan mijn communicatie!

Ik heb lang geroepen dat een groot bedrijf als Phillips me een baan mag aanbieden om 3 dagen in de week de medewerkers mag ondersteunen bij hun mentale en emotionele gezondheid. Dan zou ik het ondernemerschap zo aan de wilgen hangen. Inmiddels ben ik er ook wel achter dat er vele voordelen zitten aan het zelfstandig ondernemer zijn. De grootste vind ik dat ik niet mijn best hoef te doen om in een hokje te passen en volgens de visie van anderen te werken. Ik ben Linda en handel op de manier waarop ik me goed voel.

Voor mij voelt de verantwoordelijkheid regelmatig wel zwaar. Niet die ten opzichte van de cliënten, maar de zakelijke verantwoordelijkheid: als ik niet genoeg cliënten heb om de rekeningen te betalen, dan heb ik iets niet goed gedaan.

Wat is jouw Unique Selling Point? Waar ben jij sterk in? Waar ligt jouw kracht?
Mijn empatisch vermogen en luistervaardigheid zijn mijn kwaliteiten. Daarnaast hoor ik vaak van anderen dat ik zo benaderbaar ben en dat men het makkelijk vindt om mijn in vertrouwen te nemen.

Linda biedt naast persoonlijke trajecten ook workshops en wandelingen: ‘Geluk is een workshop’ en ‘Een rondje geluk’. Meer informatie over Linda en haar werk vind je op www.degelukstherapeut.nl