Interview met Geertje Swart

/, Interview, Natuurgeneeskunde/Interview met Geertje Swart

Interview met Geertje Swart

2018-02-11T16:42:27+00:00 Categorieën: Informatief, Interview, Natuurgeneeskunde|Tags: , , |

Naam: Geertje Swart
Praktijk: Helen op Natuurlijke Wijze
Gevestigd te: Sneek

Ter introductie

Geertje hebben wij leren kennen als een gezellige ondernemende dame uit Friesland met (volgens mij) standaard een lach op haar gezicht. Ze is gepassioneerd en volgt haar eigen pad. Precies de redenen waarom we haar gevraagd hebben voor een interview.

Het interview

Wat was je beroep voordat je opleidingen ging volgen in de natuurgeneeskunde?
Ik heb 21 jaar in de zuivel gewerkt, waarvan 10 jaar als secretaresse o.a. voor de buitenlandse vestigingen en 11 jaar als assistent secretaris van de ondernemingsraad. Daarna nog 3 jaar medisch secretaresse op het laboratorium van een ziekenhuis.

Wat is je huidige beroep?
Mijn huidige beroep is Energetisch Natuurgeneeskundig Therapeut.

Waarom ben je de opleiding(en) in de natuurgeneeskunde gaan doen? Wat was je motivatie of doel?
In 2003 kwam ik in contact met een leerling van de opleiding die NEI aan het leren was en met mij wilde oefenen. Door die mooie methode was mijn interesse gewekt, want het heeft mijn leven veranderd. Ik had veel relatiemoeilijkheden met mijn moeder, maar door zelf te veranderen met hulp van NEI heb ik nu een hele goede relatie met haar. Later in 2010 heb ik meegedaan aan de module Body & Mind Detox om o.a. te leren hoe ik bij mijzelf lymfedrainage kon doen. Hetty fluisterde mij toen al in, dat de opleiding ook heel geschikt voor mij was. Mijn antwoord was dat ik graag wilde, maar de financiën er niet voor had. Waarop Hetty zei, dat als je graag iets wilde de rest ook voor elkaar zou komen…en gelijk kreeg ze. Doordat ik eerst in een reorganisatie bij de zuivel mijn baan kwijtraakte en een vertrekpremie meekreeg, had ik de financiën om een ander pad in te slaan. In het ziekenhuis was het telkens weer afwachten of mijn contract verlengd zou worden en in 2012 was ik de onzekerheid zat en ben ik gestart met de opleiding. Hierbij met de bedoeling dat ik naast mijn 20 uren op het laboratorium rustig mijn praktijk zou opstarten. Het universum dacht daar anders over en in oktober 2012 zat ik thuis zonder werk. Het gaf mij alleen nog maar meer motivatie om mijn studie af te ronden en een eigen praktijk op te zetten en mensen te helpen helen. Het was zo fijn de methoden te leren waarmee ik mensen kan helpen. Er ging een hele nieuwe wereld voor mij open. Steeds meer kwamen de juiste mensen, de juiste boeken en de juiste situaties op mijn pad. Na een jaar WW ben ik met hulp van het UWV gestart met mijn praktijk en heb nog geen seconde spijt van die stap.

Wanneer heb je bij ons je praktijk opleiding gevolgd?
Ik ben in januari 2012 met de opleiding gestart en heb de modules in maart 2013 afgerond. Daarna de Medische Basiskennis opleiding er meteen achteraan gedaan volgens de nieuwste eisen van Plato. In september 2014 was ik daarmee klaar.

Wat is je dierbaarste herinnering aan deze opleiding?
Het met elkaar optrekken en van elkaar leren. Het was fijn om tijdens de modules ook therapeuten te treffen die een module als nascholing deden. Ik heb daar zoveel van geleerd. Ook de hechte vriendschappen die zijn ontstaan zijn mij dierbaar.

Wat was het meest waardevolle aspect van de opleiding(en) voor jou? Wat is er bij jezelf veranderd door de opleiding(en)?
Tja, wat is er niet bij mij veranderd. Ik heb zo’n grote persoonlijke ontwikkeling meegemaakt, dat ze het bij mij thuis bijna niet konden bijbenen. Mijn man zegt wel eens, ik heb een hele andere vrouw gekregen dan die waarmee ik ben getrouwd. Dat is natuurlijk wel eens lastig, maar ik merk dat, doordat ik zo gegroeid ben, ik de anderen in mijn proces meeneem. Ook mijn man en kinderen maken nu een persoonlijke groei door. Mijn leven is door de opleiding rijker geworden en heeft meer betekenis gekregen. Het heeft mij de mooiste baan gegeven die ik mij kan wensen.

Hoeveel tijd heeft er gezeten tussen je opleiding(en) en je huidige werk?
Doordat je na een module deze gelijk in praktijk kon brengen, ben ik eigenlijk meteen begonnen als energetisch natuurgeneeskundig therapeut (hoewel ik mij toen nog niet zo noemde, dat moest nog even wennen). Om te oefenen heb ik gelijk mensen gevraagd of ik ze mocht behandelen als ze met klachten kwamen. Doordat ik toen al in het ziekenhuis werkte, waren dit voornamelijk collega’s.

Wat was er voor nodig om een eigen praktijk te beginnen?
In het jaar dat ik in de WW zat had ik mooi de tijd om een logo te ontwerpen, mijn websites te ontwikkelen (eentje voor de praktijk en eentje voor mijn activiteiten), visitekaartjes en folders te laten maken. Ik heb veel gehad aan de praktijk bijscholingsdag in de opleiding waar van alles werd verteld over het runnen van een praktijk en waar je het beste een website kon opzetten. Verder had ik natuurlijk een ruimte nodig. Het liefst eentje waar ik geen huur voor hoefde te betalen. Nu had ik het geluk dat ik achter ons huis een vrijstaande ruimte had die ik als atelier gebruikte. Deze heb ik dus omgebouwd als praktijk. Alles is goed uitgedacht, want ik heb niet een grote ruimte. Ik heb veel gebruik gemaakt van Ikea meubels om ruimte te besparen. Nadeel is nog wel dat ik telkens de boel moet ombouwen als ik de massagetafel nodig heb.

Hoe lang duurde het voordat je je eigen weg had gevonden in het tot uitvoering brengen van alles wat je geleerd had?
Voor mijn gevoel is het ongeveer een halfjaar geweest dat ik alles een beetje op de rit had. Nadat ik van alles had geleerd, moest ik het voor mijzelf nog op een rijtje krijgen hoe ik consulten wilde inrichten, wat voor prijs ik wilde vragen en welke tools en methoden ik het best in welke volgorde kon inzetten. Gewoon aan de slag gaan en kijken wat voor cliënten op je pad komen en je daarop instellen en bijstellen is mijn ervaring. Ook de gedachte dat je cliënten bij je krijgt die bij je passen, heeft mij daarin wel gerustgesteld. Het is best wel spannend om te starten en te vertrouwen op je eigen kennis en intuïtie.

Waar heb je je Medische en/of Psycho Sociale Basiskennis gevolgd? Wat is voor jou in jouw werk het nut van je opleiding Medische en/of Psycho Sociale basiskennis?
Deze opleiding heb ik bij het Natuurgeneeskundigcentrum in Alkmaar bij Nicole gevolgd. Zonder Medische Basiskennis is het heel lastig om een bio-energetische diagnose te verklaren. Door de kennis die hebt kun je veel beter de verbanden leggen tussen klachten, de diagnostische en de therapeutische middelen. Bovendien vind ik het ook gemakkelijker om met artsen of apothekers te praten als je de medische termen kent. Daarnaast wordt het lezen van medische artikelen boeiender en natuurlijk het uitleggen aan de cliënt waarom bepaalde klachten zijn ontstaan en hoe ze aan te pakken zijn.

Hoe loopt je praktijk? Hoe voelt het om zelfstandig ondernemer te zijn? Wat zijn de voor en nadelen?
Ik ben nu in mijn vierde jaar bezig in de praktijk. Ieder jaar groeit mijn praktijk meer en meer. Tevreden cliënten werken als ambassadeurs en ik heb veel op beurzen gestaan om bekendheid te krijgen. Daarbij is dat ook laagdrempelig voor mensen om kennis met je te maken. Ook de workshops zijn laagdrempelig en geven een kijkje bij mij in de praktijk. Ik vind het heerlijk om zelfstandig ondernemer te zijn. Ik kan mijn eigen tijd indelen, de vakanties plannen zoals ik het wil. Mijn creativiteit kwijt in mijn workshops, cursussen en lezingen. Dingen doen waar ik passie voor heb.

De nadelen zijn dat je je wel eens zorgen maakt over de vaste kosten en je inkomsten. Dat er in bepaalde maanden minder inkomsten zijn bijvoorbeeld van december tot ongeveer februari en in juli en augustus. Het kost toch wel even een paar jaar, voordat je ook echt geld overhoudt om een bijdrage aan de huishouding te kunnen leveren (gelukkig kunnen we rondkomen van het salaris van mijn man). Dat je tijd moet steken in je administratie/boekhouding en actief moet blijven om cliënten in de praktijk te krijgen. En natuurlijk zit er ook wel eens een cliënt bij waarbij het niet zo lekker loopt.

Wat is jouw Unique Selling Point? Waar ben jij sterk in? Waar ligt jouw kracht?
Mijn kracht is, dat ik de tijd neem voor mijn cliënten en een uitgebreide schriftelijke terugkoppeling geef van ieder consult. Dit kost even tijd, maar wordt ontzettend gewaardeerd. Dat ze mij in crisissituaties ook in het weekend of ’s avonds mogen bellen en ik hulp bied. Verder heb ik mij gespecialiseerd in nieuwetijdskinderen. Dit kwam op mijn pad door mijn jongste zoon die geconfronteerd werd met een mogelijke diagnose ADD met de bijbehorende medicatie.

Nieuwetijdskinderen lopen door hun anders zijn er vaak tegenaan dat ze een labeltje krijgen, terwijl er heel iets anders aan de hand is. Voor deze kinderen heb ik ook een leesboek geschreven met de titel “Ontzettend leuk Anders!”. Het is te verkrijgen via mijn website www.geertjeswart.nl.

Tot slot

Wil je meer weten over Geertje haar werkzaamheden? Kijk op haar website: www.helenopnatuurlijkewijze.nl