Handige tips voor hooggevoeligen (HSP), nieuwetijds kinderen en empathische mensen in het algemeen.

Het overkomt iedereen wel eens: je hebt een gesprek met iemand, of je luistert naar een conversatie tussen anderen, en aan het eind van het gesprek voel je je ineens niet zo lekker in je vel zitten. Zijn het de woorden die jou raakte? Nee, 95% van de keren dat dit voorkomt heeft het niets met het taalgebruik te maken. (Die andere 5% zijn situaties waarin iemand ruzie aan het maken/zoeken was. En ja, dat ga je ook voelen.) Maar als het dan niet de woorden zijn geweest, wat dan wel?

In alle vormen van communicatie met een ander zijn het vooral de non-verbale aspecten van de communicatie die impact hebben. Door NLP trainers wordt al vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw verkondigd dat 55% van de communicatie bepaald wordt door lichaamstaal, 38% door de stem (o.a. toonhoogte, volume, intonatie) en slechts 7% door de inhoud of woorden die je gebruikt. Volgens ons is er nog een vierde element dat de communicatie bepaalt. En dit vierde element kan een groter aandeel hebben dan de lichaamstaal toebedeeld krijgt vanuit de NLP.

Onze ervaring leert ons dat er een ander niveau van communicatie mede bepalend is voor wat je van een gesprek meeneemt. Daar waar NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) zich richt op het zenuwstelsel en de psyche rond de communicatie, missen wij daarin het energetische deel van ons zijn. Ja, dat kan zweverig klinken. Nee, dat is het niet. We leggen het uit.

In de wetenschap van de epigenetica onderzoekt men de factoren die onze genen aan en uit zetten en daarmee ons lichaam en functioneren en onze gezondheid besturen. Overtuigingen, gedachten en intenties zijn voorname factoren in deze. Binnen de natuurgeneeskunde worden deze factoren aangeduid als energie. Dat wat je uitstraalt, ook zonder lichaamstaal, stem en woorden, dat is energie.

Genen zijn het medium waarin organismen informatie opslaan; de energie is het medium waarmee ze informatie overdragen. (Je geniale genen, Dawson Church)

De energie die iemand met zich meedraagt of uitstraalt is waar we vooral op reageren. Waar we verliefd op worden, waar we een directe afkeer voor voelen, waar we door uitgedaagd worden, wat ons boeit om contact te leggen of te houden, wat ons inspireert of juist maakt dat we het tegenovergestelde willen doen. Het is dus ook de energie die we meenemen van anderen of van situaties en die we ons eigen maken. Positief of negatief, deze energie stuurt ons aan.

Wanneer je werkt in of met de energie van anderen, is het voor de gevoeligen onder ons soms een uitdaging om (letterlijk) overeind te blijven. Energieën (emoties, humeur, gedachten) van anderen kunnen aanvoelen als iets van jezelf. Zo kun je ineens moe worden, down raken, geprikkeld reageren of spanning in je lichaam voelen terwijl je je enkele minuten daarvoor nog prima voelde. In extreme gevallen kun je je echt ziek voelen.

Wat kun je doen om aansturing van deze negatieve energie te stoppen? Wat kun je doen om weer bij je eigen energie, je eigen overtuigingen, gedachten en intenties te komen? Wat kun je doen om bij jezelf te blijven in communicatie met anderen?

Balans herstellen

Voel je je plotseling anders dan enkele minuten geleden? Dan kan het zijn dat je energieën van een ander tot je hebt genomen / hebt toegelaten in je eigen energieveld, die jouw eigen energie hebben veranderd. Voelt dit vervelend, nadelig, negatief of vermoeiend? Dan kun je met enkele eenvoudige stappen een deel van je eigen energie weer naar voren halen en de balans herstellen.

(Hoogstwaarschijnlijk helpt de ene techniek beter voor jou dan de andere. Iedereen is anders. Ervaar wat bij jou past. We geven je hier enkele mogelijkheden die je kunt uitproberen.)

  • Masseer lichtjes de nulpunten in de oren gedurende 15 tot 30 seconden. Dit zijn acupunctuur punten in de binnenste oorschelp die je twee hersenhelften synchroniseren. Adem diep in en uit terwijl je dit doet. Het zal helpen je eigen ik weer boven te halen.
  • Klop op de thymus. De thymus is een orgaantje met grote waarde voor ons afweersysteem, gelegen direct achter het borstbeen. Denk even aan een oerang oetang die zijn eigen waarde (en uitstraling!) versterkt door zichzelf op de borst te kloppen. Ook dit zal helpen je meer in balans te voelen.
  • Strijk enkele malen met je hand aan de voorzijde van je lichaam over het zogenaamde ‘conceptievat’. Dit is een meridiaan die loopt van het begin van het schaambeen tot aan de onderlip, in een rechte lijn omhoog. Strijk met de hand voor het lichaam langs, enige keren ter hoogte van de meridiaan, met de handpalm in de richting waarin je strijkt. Laat de laatste streek altijd naar boven zijn, in de richting waarin de energie behoort te stromen! Het herstelt de balans en laat je letterlijk steviger in je schoenen staan. (Laat iemand je maar eens voor en na deze oefening omver proberen te duwen.)

Balans behouden

Voor velen van ons is het belangrijk om je te beschermen tegen negatieve of voor jou nadelige energieën van een ander. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Om je balans te behouden in zo veel mogelijk situaties, kun je een aantal dingen doen.

  • Leer om jezelf te aarden. Maak contact met (letterlijk) de grond. Wees je bewust van je contact met de grond, met de aarde. In de zomer is het heerlijk om op blote voeten in de natuur te staan, maar dat is natuurlijk niet de enige manier om contact te maken met de aarde. Er zijn vele manieren beschreven om met behulp van visualisaties te aarden. Kies er eentje die bij je past.
  • Visualiseer een “ei” van licht om je heen. Hoe dit er uit ziet? Dat kun je het beste zelf invullen. Jij weet beter wat bij je past dan wie dan ook. Gebruik hiervoor je fantasie en je intuïtie. Zet jezelf in je favoriete kleur licht, plaats er symbolen bij die bij jou passen.
  • Draag een beschermende energie bij je. Dit kan in de vorm van een edelsteen zijn die bij jou past, een sieraad van betekenis of iets anders waar jij het gevoel van bescherming van krijgt of waar je de functie van bescherming aan toekent. Intentie is waar het om gaat. Jouw intentie beschermd te zijn tegen negatieve energieën van anderen zal je beschermen.
  • Gebruik / draag een energetische bescherming in de vorm van een homeopathisch middel of een (natuurlijk) product dat speciaal is gemaakt voor dit doel. Er zijn boeken en websites volgeschreven met mogelijkheden.

Balans volledig herstellen

Bovenstaande tips werken prima om je balans te houden tijdens dagelijkse situaties. Maar wat doe je met energieën die je niet zomaar af kunt schudden? Neuro Emotionele Integratie (NEI) is een ideale methode om overgenomen energieën te achterhalen en de negatieve effecten ervan los te kunnen laten. Meer hierover in een volgend blog.