8 heerlijke pure mega gezonde soep recepten om te ontgiften

2018-02-14T20:03:23+00:00 Categorieën: Recepten|

Aan het begin van elk seizoen is het goed om je lichaam (wat) vrij(er) te maken van opgestapelde onnodige of zelfs toxische stoffen. En hoe fijn is het om met een lekker gezond gevoel in je lijf de lente in te gaan? Ontgiften gaat als een speer met verse slow juices van groenten en fruit. Maar wij drinken onze sappen het liefst in het zonnetje. Bij gebrek aan zon kiezen wij aan het eind van de herfst en zoals nu aan het eind van de winter liever voor soepen. Zelfgemaakt, zonder bouillonblokjes met mysterieuze ingrediënten, met groenten en kruiden. Neem het basisrecept, kies je eigen groenten en smaak voorkeur en maak mega gezonde soepen. Goed voor je lijf en ook nog eens lekker!

Basis van elke detox soep (voor ong. 4 kommen):

1 grote ui, fijngesneden 2 tot 4 knoflooktenen (naar smaak)
2 tot 3 cm stukje verse gember, fijngesneden of geraspt (optioneel)
0,8 tot 1 liter water
1 eetlepel olijfolie
extra kruiden, zie **
500 tot 750 g groenten, grof gesneden

** Wanneer je verse kruiden gebruikt zoals koriander of basili

cum, voeg deze dan toe vlak voordat je de soep door de mixer / keukenmachine haalt. Bewaar 1 eetlepel fijngesneden om de soep te garneren. Gedroogde kruiden worden in het begin aan de olie toegevoegd.

Bereiding:
1. Verwarm soeppan of steelpan met dikke bodem.
2. Voeg olie toe
3. Als je gedroogde kruiden gebruikt, voeg deze toe aan de olie. Voeg de ui toe.
4. Bak totdat de ui zacht en licht gekleurd is.
5. Voeg de gember, knoflook en de groenten toe en roer goed door.
6. Voeg heet water toe, breng aan de kook en zet het gas laag.
7. Kook de groenten tot ze zacht zijn. Haal pan van het vuur.
8. Laat afkoelen en maak de soep fijn met behulp van een staafmixer of keukenmachine.
9. Als de soep te dik is, voeg dan wat heet water toe.
10. Serveer (evt. met verse kruiden)

Detox soep variaties:

Broccoli & gember

500 g steel en roosjes en gebruik 5 cm gember i.p.v. 2 of 3 cm, of neem ½ eetlepel gemberpoeder

Bloemkool
1 middelgrote bloemkool, fijngesneden steel en roosjes. Evt. nootmuskaat als extra kruid toevoegen

Bleekselderij & appel
250 g fijngesneden bleekselderij en 3 appels, geschild en gesneden (zonder klokhuis)

Wortel & gember
Gebruik 5 cm verse gember i.p.v. 2 tot 3 cm, of neem ½ eetlepel gemberpoeder

Spinazie & nootmuskaat
1 zak verse spinazie en 1 theelepel nootmuskaat

Erwten & munt
500 g verse of diepvries erwten (of sugar snaps) en 4 eetlepels fijngesneden muntblaadjes

Ui & kerrie
500 g uien en 1 eetlepel kerriepoeder en ¼ theelepel chilipoeder

Tomaten & basilicum
Gebruik 1 kg tomaten op ½ liter water en een klein bosje basilicum, fijngesneden

Eet smakelijk!