Het is voorjaar wanneer we dit schrijven. Het weer wordt wat beter en we hebben al even aan het voorjaar mogen ruiken. Tenminste… als je neus vrij was. Er heeft de afgelopen maanden een hele nare griep de ronde gedaan. Nu Covid verder van ons vandaan lijkt, kregen veel mensen om ons last van benauwdheid, pijn, snot, buikkrampen en andere nare bijkomstigheden. En nu is het welletjes. Een krachtige Anti-griep soep is de oplossing.

Oké, ik weet het, dit komt misschien iets te laat. Mosterd na de maaltijd komt in gedachten. Maar laten we die griep nu dan ook echt gedag zeggen. In ieder geval voor de komende 8 maanden. En dan herhalen we deze blog gewoon nog een keertje 🙂

In China is het van oudsher gebruikelijker om van geneeskrachtige kruiden soep te maken dan thee. De voedingsstoffen in deze Anti-griep soep geven je immuunsysteem een flinke oppepper, wat een uitkomst is bij grieperigheid. Eet deze soep (indien nodig dagelijks) zodra je merkt dat je grieperig bent of wanneer je dat laatste restje griep uit je lichaam wilt verbannen.

Een goed herstel toegewenst en eet smakelijk!

Anti-griep soep (ong. 6 borden soep) recept met kip of vegetarisch

Dit is hoe je de Anti-griep soep maakt:

200 ml water
5 eetlepels gedroogde goji bessen
2 eetlepels gedroogde echinacea wortel
2 liter kippenbouillon (zelfgemaakt of biologisch gekocht)
3 kippendijen of kippenbillen
2 grote uien, gesneden
12 shiitakes, fijn gesneden
1 eetlepel geraspte gemberwortel (of gemberpoeder)
chili poeder
2 eetlepels knoflook, heel fijn gesneden (of 6 tot 8 teentjes vers geraspte knoflook)

Doe de goji bessen in een kom en zet ze net onder water. Laat ze zwellen terwijl je de soep maakt. Zet de gedroogde echinacea wortel stukjes in heet water en trek er een sterke thee van tijdens het bereiden van de soep.
Leg de kip delen in een pan met 2 liter bouillon. Voeg de ui, shiitakes, gember en chili toe. Laat 1,5 tot 2 uur sudderen op een laag vuur (tot de kip uiteenvalt).
Voeg vlak voor het opdienen de goji bessen en de knoflook toe.
Zeef het echinacea-aftreksel en voeg het toe aan de soep.
Voeg als laatste chilipoeder toe naar smaak.

Voor de vegetarische versie gebruik je groente- of tuinkruidenbouillon en laat je de kip weg uit het recept.

Als opleidingscentrum in de natuurgeneeskunde delen we graag onze tips voor een gezond leven. Dus als we gezonde en lekkere recepten tegenkomen, zetten we ze in een blog. Lees ook onze andere blogs en leer meer over wat je voor jezelf kunt doen om gezond en sprankelend door het leven te gaan of volg ons op social media.